15.03.2019

Народна астрономия и метерология

Регионален етнографски музей - Пловдив и Регионален исторически музей - Добрич имат удоволствието да Ви поканят на интерактивна изложба

НАРОДНА АСТРОНОМИЯ И МЕТЕОРОЛОГИЯ

Изложбата илюстрира народните представи за звездното небе, слънцето, луната, звездите и кометите, както и за метеорологичните явления като дъжд, сняг, светкавици, мълнии, дъга, мъгла, роса, облаци, вятър и др. Народната астрономия включва вековни наблюдения на предците ни върху звездите и съзвездията, откриване на космически цикли, които имат въздействие върху растежа и живота на земята. Народната метеорология се състои в предсказването на времето по растенията, животните или природните явления.
Етнографският музей в Пловдив съхранява народната материална култура, но също така пази народните традиции, вярвания и обичаи, като ги представя по актуален и интерактивен начин. Тук можете да откриете светогледа на предците ни, като усетите мъглата като Змей, бълващ дим от ноздрите си; да видите как на Гергьовден всяка капка става на жълтица; да срещнете Голямата мечка и да научите много интересни методи за познаване на времето по природни явления, растения и животни; да се научите как се правят гадания и магии; да преоткриете съзвездията по интерактивен макет на северната небесна полусфера; да се забавлявате с гатанки, приказки, и още много други.
Изложбата ще се открие на 20 март от 17.30 часа в Музея в градски парк „Св. Георги“.
Заповядайте в света на звездите и облаците!

Comentarii: 0

Pentru a adăuga un comentariu, trebuie să va logati la contul dvs. Puteti face acest lucru prin